Druktechnieken uitleg

DRUKTECHNIEKEN
BEDRUKKINGSTECHNIEKEN, WELKE ZIJN ER ALLEMAAL EN WAT BETEKENEN ZE PRECIES?
Tampondruk
De tampondruktechniek is een techniek die vooral wordt gebruikt voor bolle, holle en gekromde oppervlakken. De tampon is een siliconen drukkussen en hierdoor kan hij zich makkelijk aanpassen aan het product. De tampon neemt inkt op van een plaat met verdiepingen die gevuld zijn met de inkt. Als de tampon richting het product gaat, zal de inkt snel droog en plakkerig worden. Doordat de tampon een inktafstotende formule bevat, is het makkelijk om jouw logo over te brengen op het voorwerp naar keuze. Bij deze bedrukkingstechniek worden instelkosten gevraagd, omdat de machine voor elke bestelling anders afgesteld moet worden.
+ Een van de populairste druktechnieken
+ Geschikt voor verschillende vormen
+ Snelle techniek
-- Alleen geschikt voor kleine oppervlakten
 Zeefdruk
De zeefdruktechniek is een techniek die wordt gebruikt voor grafische en industriële doeleinden. Met de zeefdruk kunnen zowel zachte als harde voorwerpen worden bedrukt, zoals tasjes en printplaten. Met de zeefdruktechniek wordt er fijn gaas gespannen over het raamwerk met een licht gevoelig laagje. Tijdens de belichting wordt het logo hierop neergelegd. Hierna worden de donkere plekken uitgespoeld. Door deze plekken zal de inkt worden gedrukt. Nadat de inkt is geplaatst, zal een rakel de inkt in het product strijken. De inkt zal door de vlakken die zijn uitgespoeld heen komen en op het product terecht komen.
+ Een van de populairste druktechnieken
+ Vrijwel op elk materiaal te gebruiken
-- Instelkosten per kleur
Lasergravering
De lasergraveringtechniek is een manier om promotionele producten of relatiegeschenken van metaal en aluminium te graveren met jouw eigen logo of naam! In de computer wordt jouw logo geprogrammeerd. De computer stuurt de opdracht door naar graveermachine en die gaat het voorwerp daarna precies zoals geprogrammeerd graveren. De laser van deze machine is zo precies, dat zowel hele grove als hele fijne ontwerpen gegraveerd kunnen worden. De gravering is krasvast en kan voor  een mooie luxe uitstraling zorgen. De graveringen kunnen niet in kleur gedaan worden. Het is wel afhankelijk van het materiaal, hoe de gravering er uit gaat zien.
+ Heel nauwkeurig
+ Krasvast

-- Vaak duurder door speciale toplaag
 
Sublimatie

De Sublimatietechniek is een techniek waarbij een uitgeprinte opdruk met een hittepers op het product wordt geperst met gas. De inkt heeft een eigenschap om zichzelf van vast naar gas te transformeren met een bepaalde temperatuur. De sublimatietechniek werkt alleen bij polyester, omdat alleen bij polyester de vezels open gaan staan bij een bepaalde temperatuur. Hierdoor kan de inkt goed in het materiaal trekken. Tijdens het afkoelen sluiten de vezels zich weer, waardoor de inkt wordt opgesloten. Hierdoor is de opdruk was bestendig.
+ Onderdeel van het oppervlak
+ Wasbestendig
--  Bij eenvoudigere logo’s is het aan te raden om tampon- of zeefdruk te gebruiken
Sticker
De stickers worden in CMYK digitaal gedrukt. De huidige PMS kleur wordt heel nauwkeurig aangehouden. Jouw logo wordt uitgesneden en op zelfklevende vinyl gedrukt. De sticker wordt uitgesneden en daarna voorzien van een lamineer laag. De lamineerlaag is een beschermlaag tegen krasjes en verkleuringen.
+ Professionele look
+ Verschillende vormen mogelijk
--  Duurder bij grotere oppervlakten
Digitaal druk
De digitaal druktechniek is een techniek waarbij je het logo in full colour gelijk op het product kan printen. Moeilijke dingen als verlooptinten en een kleurovergang is hierdoor ook geen probleem.
Bij het drukken worden de digitale kleurwaarden omgezet naar CMYK kleurwaarden. Digitaal druk wordt steeds populairder. Dit geldt niet alleen voor conventionele offsetdrukwerk, maar ook voor relatiegeschenken. Met digitaal drukken kan er snel in full colour worden gedrukt vanaf lage aantallen.
+ Professionele look
+ Grote drukken mogelijk
--  Alleen op rechte vlakken
Foliedruk
De Foliedruktechniek is een techniek zonder inkt. Hierdoor heeft deze techniek ook wel de naam droog stempelen. Met een blinddruk zal er en reliëf op het product worden aangebracht. Met de folie krijgt de blinddruk een mooi glanseffect. Dit zorgt voor een chique finish.
+ Professionele look
+ Zonder chemicaliën
--  Maar een aantal kleuren beschikbaar
 
Blinddruk

De Blinddruktechniek is een techniek zonder inkt. De tweede naam van deze techniek is dan ook droogstempelen. Met een blinddruk zal er een reliëf worden geplaatst op het product. Dit geef een mooie nette finish.
+ Professionele look
+ Zonder chemicaliën

--  Héle kleine details kunnen in elkaar overvloeien
 
(Digitaal) transferdruk

De transferdruktechniek is een methode dat het beste gebruikt kan worden voor opdrukken met kleine details in verschillende kleuren. De opdruk wordt met een printer met CMYK kleuren op een   ondergrond gedrukt. Deze ondergrond bevat een laagje lijm. Hierdoor kan het logo op een product worden geplaatst. De pers drukt met hoge temperaturen het logo en het product tegen elkaar aan en zo hecht de inkt zich op het product.
+ Professionele look
+ Veel vormen mogelijk

--  Duurder met groter aantal
 
Keramiek transferdruk
Een andere manier van de transferdruktechniek is de keramische transfer. De transfervellen krijgen een zeefdruk bedrukking met een bijzondere keramische inkt. Bij deze manier worden de kleuren één voor één op het product gedrukt. Dit gebeurt met dezelfde techniek als bij het zeefdrukken. Na het drukken worden de vellen precies op maat gesneden en op het product geplaatst. Hierna gaan ze de over in. Deze oven wordt tot wel 1300 oC heet.
+ Professionele look
+ Vaatwasmachinebestendig!
--  Maximaal 5 kleuren
Doming
De Doming stickers zijn stickers gemaakt van vinyl. Deze stickers zijn full colour bedrukt en hebben een laagje kunsthars ter bescherming. Dit laagje zorgt dat de sticker een bol effect krijgt en geeft het een luxe finish. De stickers kunnen in vrijwel alle vormen en maten gemaakt worden.
+ (Zee)water-, kleur- en uv-bestendig
+ Zelfklevend en zeer duurzaam

--  Duurder door de harslaag
 
Borduren
Borduren is een hele mooie techniek voor een professionele uitstraling. Als je een ontwerp naar ons stuurt, wordt er in het bedrijf dat het product gaat borduren een borduurkaart gemaakt. Zo weet de machine precies waar hij naartoe moet. Het product wordt strak vast gehouden met o.a. spanringen. Dit zorgt voor een mooi egaal resultaat.
+ Professionele uitstraling
+ Slijtvast

-- Het fabriceren van de borduurkaart kan wat duurder zijn